Zvočni paneli DIY

Izdelava zvočnih panelov je izredno preprosto opravilo. Paneli ne rabijo biti perfektno oblikovani in lični, da opravljajo svojo funkcijo saj običajno ne pašejo v kader snemanja. Lahko pa rešijo naše posnetke saj slab zvok zaradi odmevanja v prostoru je pogosta težava.

Zagotovo tako preprost panel ni primerljiv s profesionalnimi vendar za svoj denar opravlja več kakor dobro svojo funkcijo.

Postopek izdelave

Iz lesenih letev 5x3cm oblikujemo okvir notranje dimenzije 99x59cm. Torej centimeter manjša dimenzija od izolativnega materiala. Zunanja dimenzija okvirja je torej 105x65cm saj lesene letve okvirja obrnemo tako, da je dimenzija 5cm globina okvirja ker je tudi izolativni material debeline 5cm. Okvirje zvijačimo skupaj z lesnimi vijaki, ki so vsaj 6cm dolgi, da bo dobro držalo. Po želji lahko spoje tudi zalepimo. Ko imamo okvir vstavimo notri izolativni material, ki je za centimeter širši in višji od notranjih dimenzij okvirja. To pa zato, ker bo pri vstavitvi v okvir bolje držal pozicijo in ne bo padal iz okvirja. Za tem zavijemo okvir z vstavljenim izolativnim materialom s kopreno, ki jo zlepimo ali spnemo na okvir. Lahko uporabimo tudi kakšen drugi material, ki dobro prepušča zrak in je bolj estetski.
S tem je naš panel izdelan in ga lahko uporabimo v domačem snemalnem studiju.

Material za izdelavo panelov:

Okvirni stroški na panel dimenzije 105x65cm znašajo približno 7€.