naglavne slušalke s mikrofonom

Če snemate video izobraževanja tako, da snemate zaslonsko sliko, prezentacijo PowerPoint, PDF, dokument ali kaj podobnega je odlična rešitev za snemanje zvoka uporaba naglavnih slušalk s mikrofonom.

Naglavne slušalke vam omogočajo, da je mikrofon vedno na enaki razdalji od vira zvoka, ust. Je blizu vira zvoka, kar pomeni, da je posledično potrebno manj ojačati signal in tako bo se bolje slišalo govorca in manj prostorskega zvoka.

Samo zaradi omenjenih razlogov je lahko kvaliteta posnetega zvoka veliko boljša. Če želimo kvaliteto še izboljšati pa je potrebno paziti tudi na prostor v kateremu snemamo in drugih dejavnikov, ki vplivajo na zvok. Med temi dejavniki je zagotovo kvaliteta mikrofona na naglavnih slušalka in takoj za tem kvaliteta naše zvočne kartice na računalniku kamor priklopimo naglavna slušalke z mikrofonom.

Slušalke sem razlikujejo tudi po tipu priklopa. Najpogostejše so taki, ki imajo dva moška jack 3.5mm TRS konektorja, eden za slušalke in drugi za mikrofon. Danes so vse pogostejši moški jack 3.5mm TRRS konektorji, ki preko enega konektorja prejemajo zvok iz računalnika na slušalke in pošiljajo signal mikrofona na računalnik. Da ne kupujemo različnih slušalk glede na tip priklopa na naši napravi lahko kupimo adapter, ki pretvori dv TRS konektorja v enega TRRS ali tudi obratno. Tak adapter je zelo poceni. Tretji tip priklopa za slušalke in mikrofon pa je USB konektor. V tem primeru pomeni, da imamo v slušalkah vgrajeno zvočno kartico, ki analogen slignal pretvori v digitalnega in obratno. Take slušalke so neodvisne od zvočne kartice na računalniku in so odlična rešitev za računalnike s slabo integrirano zvočno kartico.

Če gledamo iz vidika investicije so take slušalke zelo poceni rešitev. Če pa želimo imeti bolj kvaliteten zvok je vseeno potrebno odšteti nekaj več denarja in kupiti take, ki so namenjene za snemanje in ne samo za komunikacijo na konferencah ali kaj podobnega.

Uporaba naglavnih slušalk s mikrofonom nam lahko tudi zelo izboljša izkušnjo sodelovanja na spletni konferenci saj bomo s slušalkami bolje slišali govorce kakor tudi oni nas. Problematični so predvsem prostori, ki so glasnejši. V takem primeru bi priporočal nabavo slušalk zaprtega tipa, saj uspešno izolirajo naša ušesa od zunanjih nezaželenih motenj.